Solat Rahsia Diet Sihat (Part 1)

image from deviantart.com

While I was in KL the other day, I bought a Malaysian-published magazine called Dara. In it contained many inspirational articles, and one of them was about the healthy benefits of praying. We shared about this during SPIB days, so let’s share it again.

It’s pretty lengthy, and it’s in Malay (apologies to non-Malays), so I’m going to divide it into parts, day by day okay? Here we go!

SOLAT RAHSIA DIET SIHAT

Apabila bercakap tentang soal diet, sudah pasti anda terbiasa dengan cara pengambilan makanan dan juga kaedah senaman yang berkesan. Bagi yang terlalu obses untuk kelihatan kurus, ada juga yang sanggup meninggalkan amalan makanan ruji iaitu nasi. Namun, tanpa anda sedari bagi umat islam khususnya, setiap hari anda tidak terlepas daripada melakukan senaman. Tahukah anda melalui solat fardhu lima waktu iaitu subuh, zuhur, asar, magrib dan isyak kita mampu memiliki tubuh badan yang sihat dan cergas? Dara.com cuba mengupas dan memaparkan kelebihan menunaikan solat dari sudut perspektif diet, sains dan kesihatan.

Solat mempengaruhi diet
Kajian telah menunjukkan kesan terapeutik perubatan darpada pergerakan ibadat solat yang sempurna kepada kesihatan manusia. Solat sebagai suatu aktiviti fizikal unik yang ditunaikan secara berterusan memainkan peranan penting dalan memelihara kesinambungan sistem fisiologikal manusia yang meliputi kesihatan fizikal, mental, rohani dan emosi. Secara tidak langsung anda sudahpun melakukan senaman melalui solat fardhu.

Tahukah anda, kajian juga telah membuktikan behawa postur dan pergerakan solat dapt membantu dalam pemulihan sakit pinggang? Jika mereka mengamalkan senaman yang menyerupai postur dan pergerakan solat, iaitu postur berdiri tegak dan pergerakan rukuk juga boleh memberi kesan ramping pada bahagian perut dan pinggang. Masalah perut buncit pasti dapat dihindarkan.

[To be continued tomorrow with the healthy benefits of SUJUD…]

– Article taken from Dara Magazine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s